HTML del Etiketi ve Örnek Kullanımı!
Html del etiketi içersinde bulunan içeriğin geçerliliğini yitirdiğini belirtmemize yarayan etikettir.

HTML del Etiketi Örnek Kullanımı
Bu örnekte del etiketi ile favori rengimizin artık mavi olmadığını belirttik. Yeni rengimizi ins etiketi ile altı çizili bir şekilde belirtmiş olduk.
Siz del etiketini biçimlendirmediğiniz sürece tarayıcılar genellikle del etiketi içindeki içeriği örnekte olduğu gibi üstü çizili bir şekilde gösterecektir.
HTML del Etiketi Tarayıcı Desteği
HTML del Etiketi ‘ni bütün güncel tarayıcılar desteklemektedir.
Del etiketi bir bilginin değiştiğini ifade eder. Bilginin güncel halini de ins etiketiyle tanımlarız. Peki aklınıza gelebilir: Neden direkt silmiyoruz bilgiyi de del etiketi kullanıyoruz?
El cevap;
Bazı projelerde içeriklerin güncellenen bölümlerinin yanında geçmişteki verilerinde görülmesi gerekir. Buna göre değişimler hakkında analiz yapılabilir. Örneğin akademik verilerin güncellenmesi için del etiketi kullanılabilir.
HTML del Etiketi için Öznitellikler
Ayrıca Html del etiketi aşağıdaki öznitelikleri kullanılır.
Attribute | Value | Description |
---|---|---|
cite | URL | Metnin neden silindiğini/değiştirildiğini açıklayan bir belgenin URL’sini belirtir |
datetime | YYYY-MM-DDThh:mm:ssTZD | Metnin silindiği/değiştirildiği tarihi ve saati belirtir |
Örnek Kullanım
Ayrıca bu örnekte “cite” özniteliğine “neden_silindi.htm” dosyasının ismi yazıldı. Anlaşılacağı üzere cite özniteliği bir içeriğin neden silindiğini açıklamak için oluşturulan dosyayı belirtir. Bu öznitelikteki sayfaya veya dosyaya giderek neden silindiğine dair daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Not: cite
özniteliği sıradan web tarayıcılarında hiçbir görsel etkiye sahip değil, ancak ekran okuyucular tarafından kullanılabilir.
Yine “datetime” etiketi ise aldığı “2021-11-15T22:55:03Z” değer ile bu içeriğin ne zaman silindiğini ifade eder.
Not: datetime
özniteliği sıradan web tarayıcılarında hiçbir görsel etkiye sahip değil, ancak ekran okuyucular tarafından kullanılabilir.
Ayrıca CSS ile de kullanabilirsiniz;
del {background-color: blue; color: #fff;} ile del etiketimizin arka planını mavi yazı rengini beyaz yaptık.
Ayrıca ins {background-color: red;} ile ins etiketinin arka planını kırmızı yaptık.
Ayrıca Css bilginizle paralel olarak daha birçok değişikliği gerçekleştirebilirsiniz.
Varsayılan CSS Ayarları
Özellikle çoğu tarayıcı, <del>
etiketini aşağıdaki varsayılan değerlerle görüntüler.
del {
text-decoration: line-through;
}
Son olarak del etiketi genel içerik üreticileri için kullanımı çok az olmakla beraber web dünyasında içerik üreten profesyonellerin sıklıkla başvurduğu bir etikettir. Bununla birlikte del etiketinin kullanılmasının bir nedeni hatta en önemli nedeni; google gibi arama motorlarının içeriğinizin güncellendiğini anlaması ve içeriğinizin güncelliğini koruduğunu bilmesidir.
Ayrıca yapay zeka uygulamalarının siteniz analiz ettiğinde doğru bilgiyi edinmesi için de gereklidir. Sonuçta tüm web dünyasındaki içerikler bir yapay zeka tarafından analiz ediliyor. Kısacası güncel bilgiyi kullanıcılara ve makinelere belirtmek için güncelliği geçmiş bilgiyi de özellikle beraberinde belirtmeliyiz.
İyi çalışmalar dileriz.
Diğer makalelerde görüşmek üzere hoşçakalın!
İlginizi çekebilir…
WordPress Kişisel Blog Temaları! (Ücretli – Ücretsiz)
Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen WordPress video eğiticileri için YouTube Kanalımıza abone olun . Bizi Twitter ve İnstagram‘da da bulabilirsiniz …