WordPress ’i Kendi Bilgisayarımıza Nasıl Kurarız?
WordPress ’i kendi bilgisayarımıza kurmadan önce WordPress’in bizden bazı isteklerinin olduğunu unutmamalıyız. WordPress’I kurmamız için bazı gereksinimlere ihtiyacımız var.
Bunlar;
- Veritabanı
- Web sunucusu
- Wamp (Windows)
- Lamp (Linux)
- Xamp (Birçok platform için)
- Mamp (MacOS)
- İşletim Sistemi
- Tarayıcı desteği
- PHP Uyumluluğu
Bilgisayarınız zaten bir işletim sistemine ve tarayıcıya sahip olduğu için sizin ihityacınız olan bir veritabanı, web sunucusu, php uyumluluğu.
Veritabanı, web sunucusu ve php uyumluluğunu size videolu içerik olarak zaten anlatmıştık. Bu adresten girip adımları takip edebilirsiniz.
Video yardımıyla kurmak için alttaki videoyu izleyebilirsiniz.
WordPress ’i İndirin!
Öncelikle WordPress’i kendi bilgisayarımıza kurmak için resmi sitesinden ücretsiz bir şekilde indirmemiz gerek. Bunun için bu adresi tıklayarak resmi sitesine giriş yapıyoruz.
Daha sonra aşağıdaki resimde görmüş olduğunuz butona tıklayarak indirme işlemini başlatıyoruz.

WP dosyaları bir zip içinde indiği için ilk önceki adımımız WP dosyalarını zip’ten çıkarmak olacak. Zipten çıkardıktan sonra masaüstümüze sürükleyip bırakalım.

WP dosyaları orda dursun. Bundan sonraki adımımız bir veritabanı oluşturmak. Veritabanını oluşturmak için Wamp’ı açmamız gerekli. Peki Wamp’a alttaki resimdeki gibi tıkladık, açıldığını nasıl anlayacağız?

Sağ altta Wamp’ın ufak bir simgesi var o simge yeşil olduysa Wamp ve servisleri başlamış demektir. Yani veritabanı oluşturabileceğimiz bir web sunucumuz var artık.

Bundan sonra;
Wamp’ın sağ alttaki yeşil olan simgesine sol tıklıyoruz. Çıkan seçeneklerden phpMyAdmin seçeneğine dokunuyoruz.

Daha sonra bizi phpMyAdmin sayfasının giriş bölümü karşılıyor. Şifreniz default olarak yoktur ve kullanıcı adınız ise root’tur.

Girişe tıklayarak veritabanı alanına girişimizi yapmış bulunmaktayız.

Burada Sol köşede veritabanlarının listesini görmektesiniz ve listenin üstünde new(yeni) linkini görüyorsunuz. Bu new linkine tıklıyoruz ve bizi yeni veritabanı oluşturma sayfasına yönlendiriyor.

Bu sayfada gördüğünüz üzere yeni bir veritabanı oluşturmak için bize bir form veriyor.
Buradaki resimde işaretlediğim iki yeri doldurarak veritabanımızı oluşturacağız.
Datebase name: veritabanımızın ismi
Veritabanı ismimizde Türkçe karakter kullanmamalıyız.
Yanındaki seçenekte veritabanımızın hangi dilleri destekleyeceğini gösteriyor. Biz burada “utf8_general_ci” seçeneğini bulup onu kullanacağız.

Very tabanı ismimizi ve dilimizi seçtikten sonra “Create” butonuna tıklayıp very tabanımızı oluşturuyoruz. Aşağıdaki sayfa gelecek ve artık burada işimiz bitti çıkabiliriz.

Normal şartlar altında bir WP sitesi kurmasaydınız very tabanınızın altındaki tabloları elle tek tek girmek zorunda kalacaktınız fakat WordPress kendi tablolarını otomatik olarak veritabanınıza ekliyor o yüzden artık burda işimiz kalmadı.
Eveeet! Artık WordPress ’i Yükleyebiliriz!
Bunun için masaüstündeki WP klasörümüzü alıyoruz ve E:\wamp64\www içine atıyoruz.

Bu klasörün içinde default olarak dosyalar vardır onları silebilirsiniz daha temiz durur.
Bende E: sürücüsüne yüklü Wamp sizde muhtemelen C: dedir fakat farkeden birşey yok. Ben WordPress’i E:\wamp64\www klasörünün içinde WordPress klasörünün içine kuracağım. Siz anadizine yüklemek isterseniz WordPress klasörünün içindeki dosyaları kopyalayıp direct dizine atabilirsiniz.

İki yoluda resimlerde gösterdim.
Tüm WP dosyalarının aktarımını yaptıktan sonra tarayıcımızı açıyoruz ve url kısmına “localhost” yazıyoruz.
Evet! Kendi bilgisayarımızdaki web sunucumuza bağlanmak için “localhost” yazmamız gerek. Eğer WordPress’i anadizine atmadıysanız “localhost/wordpress” yazmanız gerek. Tüm bu aşamaları yaptıktan sonra hiç bir sıkıntınız yoksa aşağıdaki veritabanı bağlantısı yapmamıza yarayan sayfa gelecektir. Eğer herhangi bir hata yaptıysanız makaleyi tekrar incelemenizde fayda var.

Bu sayfada “Başlayalım!” butonuna tıkladığımızda bize bir form verilecek. Biz bu formda gerekli yerleri dolduracağız.

Peki form da neler isteniyor?
- Veritabanı adımız
- Veritabanı kullanıcı adımız
- Veritabanı şifremiz
- Veritabanı barındırma alanımız
- Veritabanı içindeki tablolarımızın ön adı.
Burada veritabanı adımız oluşturduğumuz veritabanının adı,
kullanıcı adımız root,
şifremiz hatırlayacağınız üzere yok,
veritabanı barındırma alanımız kendi bilgisayarımız olduğu için localhost,
tablo ön ekimiz ise bir veritabanında birden fazla WordPress sitesi kullanmak istediğimizde bir anlam kazanıyor. O yüzden ona da “wp_” olan standart bir ifade yazarak gönder butonuna tıklıyoruz. Eğer hali hazırda yazıyorsa herhangi bir değişiklik yapmamıza gerek yok.
Ardından gönder butonuna tıklıyoruz ve bizi kurulum sayfasına gideceğimiz sayfa karşılıyor. Alttaki resimdeki gibi;

Daha sonra “Kurulumu Başlat” butonuna tıklıyoruz ve WP bizi sitemizin ayarları için başka bir sayfaya yönlendiriyor. Bu sayfada sitemiz hakkında genel ayarlar yapacağız.

WordPress Buradaki ayarlarda;
- Sitemizin başlığı
- Sitemizin kullanıcı adı
- Sitemizin kullanıcı şifresi
- Sitemizin kullanıcı e-postası
- Ve Gizlilik.
Beşinci madde arama motorlarının sizin sitenizi arama sonuçlarında gösterip göstermemesini istemeniz ile alakalı bir seçenektir.
Biz zaten kendi bilgisayarımızda yaptığımız için arama motorları bu siteyi arama sonuçlarında zaten göstermeyecektir.
O yüzden bu seçeneği dilediğiniz gibi bırakabilirsiniz.
Tüm bu formları da dilediğiniz gibi doldurduktan sonra başarılı mesajı aldığımız sayfa bizi karşılayacak burda seçmiş olduğunuz kullanıcı adınız ve şifreniz gözükecek ve WP sizden giriş yapmanızı isteyecek.

Ordaki “Giriş” butonuna tıklayarak oturum açma sayfasına gireceksiniz.

Burada kullanıcı adınızı ve şifrenizi girecek ve daha sonra giriş butonuna tıkladıktan sonra admin panele giriş yapmış olacaksınız.
Ve admin panel anasayfası;

Ve hayırlı olsun!
ilk WP sitenizi kendi bilgisayarınıza kurdunuz.

Eğer sitenizin insanlara görünen tarafını yani anasayfasını görmek isterseniz url kısmına localhost yada “localhost/wordpress” yazarak veya admin panelin sol üstündeki sitenizin adına tıklayarak anasayfanıza gidebilirsiniz.

İyi çalışmalar dileriz.
Diğer makalelerde görüşmek üzere hoşçakalın!
İlginizi çekebilir…
WordPress Spam Yorumlarla Mücadele için Önemli İpuçları ve Araçlar!
Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen WordPress video eğiticileri için YouTube Kanalımıza abone olun . Bizi Twitter ve İnstagram‘da da bulabilirsiniz …